Keuzeprogramma

Tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2024 worden workshops en een werkbezoek aangeboden.
Het werkbezoek is op fietsafstand en hiervoor zullen fietsen worden geregeld.

Klik op de titel voor een toelichting en maak hieronder je keuze.

Workshop ronde 1: 11:30 - 12:30 uur

  • 1.1 Anders kijken en doen: in gesprek over maatschappelijke opgaven
    door Dominique van Dijk, projectmedewerker Diverz
    Michel Weening, financieel jongerenwerker Diverz
    Yvonne Zuidgeest, directeur/bestuurder Diverz

    Het vonkt en het vlamt al een tijd bij Diverz. Door anders te kijken én met een dosis lef en geluk pakt Diverz kansen om met maatschappelijke opgaven om te gaan. In deze workshop komen 3 items uit de praktijk aan bod. Het KRACHTpunt pop-up dat als innovatieve gesprekstool is ontworpen om op laagdrempelige wijze met bewoners het gesprek aan te gaan over de energietransitie. De eigen ontwikkelde methode om financiële problemen onder jongeren tegen te gaan, resulterend in een methodebeschrijving en geldpraat, komt langs. En het verhaal achter het kookboek en de online foodcommunity ‘Verhalen op je bord’ krijgt kleur.
  • 1.2 Succesvol samenwerken onder IZA; transformatie in de zorg
    door Chris Hagelen, directeur/bestuurder De Boei Bunschoten
    De sociaal werkers van De Boei Bunschoten hebben samen met het CHE (Christelijke Hogeschool Ede) een werkwijze bedacht die werkt. Sociaal werkers bouwen daarnaast vanuit eigenaarschap aan hun netwerk en vormen samen zo een mooi overlappend aanbod. Ook al is de organisatie klein, door deze manier van werken kunnen ze veel aan. In deze sessie gaan we in op de succesvolle ingrediënten van hoe zij samenwerken en hoe dat past in het Zorgakkoord.
    We gaan met elkaar in gesprek over de IZA transformatie. Wat vraagt dat van je organisatie? Hoe verhoud je je tot de hele beweging in je regio? Hoe werk je samen met het Sociaal Domein? Hoe Hoe betrek je je mensen erbij en houd je ze ook nog eens gelukkig?
  • 1.3 Regionale samenwerking op de arbeidsmarkt
    door Nicolette Horn, projectleider Sociaal Werk werkt!
    Dees Weyburg, gespreksleider

    Hoe kunnen sociaalwerkorganisaties en andere werkgevers in de regio samenwerken op de arbeidsmarkt? We laten verschillende voorbeelden van regionale samenwerking zien. Welke voordelen heeft het voor werkgevers en medewerkers? En hoe doe je dat als je soms ook elkaars concurrent bent?
    Laat je inspireren door mooie voorbeelden, ontdek welke tools en acties van Sociaal Werk werkt! je kunnen ondersteunen en ga met ons in gesprek om samen nieuwe oplossingen en aanpakken te ontdekken.
  • 1.4 Brede toekomstscenario’s voor, met en over sociaal werk
    Johan Siegert, senior onderzoeksadviseur Sociaal Werk werkt!
    De verwachting is dat er grote personeelstekorten zijn in welzijn & zorg in 2033. Voor het onderzoeksprogramma AZW zijn door Rebel 3 brede toekomstscenario’s ontwikkeld voor 2033. Ook dan worden nog steeds grote personeelstekortenzijn in zorg en welzijn verwacht.
    Met een wrap-up van de prognoses en scenario’s verkennen we in een rondetafelgesprek welke kansen dit geeft voor sociaal werk. En we bespreken met elkaar benodigde acties vanuit sociaal werk. Wat zou je zelf al in gang kunnen zetten?
  • 1.5 Jezelf profileren als sociaal werker
    door Frouke Kramer, presentatie- en mediatrainer
    Hoe breng je je boodschap overtuigend en hoe kom je zelf overtuigend over? Met oefening op basis van persoonlijke verhalen en eigenschappen van jou als deelnemer. En met concrete tips voor effectieve verbale en non-verbale communicatie. Sociaal Werk werkt! ondersteunt je om voorbereid te zijn op je publiek en hen na jouw verhaal met plezier in actie te laten komen. Hoe mooi als je met een concrete, bruikbare tekst of statement uit deze deelsessie verder kunt werken.
  • 1.6 Complete agressie-aanpak, kan dat?
    Spreker t.b.a.
    In veel sociaalwerkorganisaties hebben medewerkers nog te maken met te veel agressie. Hoort het erbij? Nee! Maar hoe pak je het aan? Sociaal Werk werkt! stelt 4 pijlers van veilig werken centraal. Door aandacht voor en omgaan met agressie, het opstellen van agressiebeleid en het vaststellen van aandachtspunten voor je eigen organisatie. Daarmee kun je komen tot een flexibele en duurzame aanpak voor een veilige (werk)omgeving voor medewerkers en cliënten en/of inwoners. Je krijgt handvatten en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
  • 1.7 Strategisch Financieren van Maatschappelijke Waarde
    door Bart Meijs, directeur Sociaal Impact Fonds (SIF) Rotterdam & Den Haag
    Sandra Schep, impact Manager bij Social Impact Fonds Rotterdam

    Hoe kan je door effectieve financieringsstrategieën toe te passen meer maatschappelijke impact realiseren? Tijdens deze interactieve workshop word je meegenomen op een inspirerende reis. We bespreken hoe verschillende financieringsvormen voor sociaal ondernemerschap kunnen leiden tot tastbare maatschappelijke waarde. Verwacht een dynamische sessie vol inzichten, praktijkvoorbeelden en de mogelijkheid om samen na te denken over innovatieve oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.
  • 1.8 Integraal Zorg Akkoord: Samen sterk met opbouwwerk
    door Marieke Boele van Hensbroek, senior programmamanager Amsterdam Vitaal & Gezond
    Jael van der Heijden, directeur/bestuurder Dynamo

    Samenlevingsopbouw! Dat is de komende twee decennia cruciaal. Bewoners verbinden met elkaar, het systeem, hulp én zorg. De dubbele vergrijzing én de hoge eisen van de samenleving vragen om zorgzame buurten met sociale netwerken waar bewoners de weg weten naar elkaar en hulp, als ze vastlopen. Opbouwwerkers en buurtwerkers coördineren, signaleren, hebben overzicht, verbinden en activeren. Juist in de wijken waar dat het hardst nodig is. Netwerken van jonge ouders, migranten, jongeren of ouderen, om te bewegen, sporten en die gezonde(re) levensstijl of zorg. Dat is de sociale basis voor IZA, WOZO en GALA. Een aantal Amsterdamse sociaalwerkorganisaties, de gemeente én zorgpartijen hebben een unieke coalitie gesmeed. Samen doen ze een gooi naar transformatiemiddelen om financiering voor opbouwwerk aan te vragen (en realiseren).
    Meld je aan en draag bij aan een duurzame samenlevingsopbouw voor onze jeugd en de buurt.
  • 1.9 Versterk je positie als sociaal werkaanbieder met impact
    door Eva Bos, trainer-psycholoog
    Kübra Kasikci, omgevingspsycholoog
    In deze workshop krijg je inzicht in hoe jij je als sociaal werkaanbieder sterk kan positioneren bij jouw opdrachtgever(s), samenwerkingspartners en (potentiële) stakeholders. Je leert op welke manier je met impact aan de slag kan gaan en hoe jouw organisatie daarmee die gelijkwaardige gesprekspartner kan zijn voor jouw opdrachtgever en andere stakeholders. Je wordt geïnspireerd en geprikkeld om na de workshop aan de slag te gaan met tools die jouw organisatie hierin helpen.
  • 1.10 Verandertheorie en bouwstenen voor het versterken van de sociale basis – investeren in de toekomst
    Cynthia Friebel, senior projectleider Movisie
    Andrew Britt, senior onderzoeker Verwey-Jonker Instituut

    In deze werksessie staat de verandertheorie sociale basis centraal, die door Movisie en het Verwey Jonker Instituut is ontwikkeld, in nauwe samenwerking met een aantal landelijke partijen, waaronder Sociaal Werk Nederland. Deze publicatie is een hulpmiddel voor overheden en maatschappelijke partners bij het versterken van de sociale basis in hun gemeente.
    De verandertheorie bestaat uit 10 bouwstenen die in samenhang bijdragen aan het dichterbij brengen van de gezamenlijke ambitie: een veerkrachtige, inclusieve en zorgzame samenleving.
    De bouwstenen bieden handelingsperspectief voor alle actoren die nodig zijn om te zorgen dat de sociale basis wordt versterkt. In deze sessie gaan we vooral in op de belangrijke rol van het sociaal werk hierin.


Workshop ronde 2: 15:00 - 16:00 uur